Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Włoskie makarony są najlepsze na świecie

Można by spytać, o co cały ten hałas, czy makaron to po prostu nie zwykły makaron? Może jak dla wielu osób, również dla Ciebie, Pasta, którą wrzucisz do garnka nie ma znaczenia, bo więcej uwagi poświęcasz na przygotowanie sosu, może sprawa wydaje się zbyt oczywista... Są jednak firmy w Toskanii, które od pokoleń udowadniają, że szczegół ma znaczenie. Nie na darmo Włochów określa się żartobliwie 'Makaroniarzami`, w końcu znają się na rzeczy i wiedzą, że nawet ze zwykłego Spaghetti można uczynić mistrzowskie danie. 

Unikalność włoskiej mąki

Zacznijmy od podstaw, czyli od zboża. Czemu włoska pizza smakuje najlepiej, a dlaczego z Papardelle w Toskanii sos nie będzie spływał jak po szybie? Wszystko rozbija się o produkcję, oraz mąkę, która na półwyspie apenińskim ma 30 razy więcej słońca w ciągu roku niż w Polsce. To powoduje, że ma dużo więcej protein, a wysoka ich zawartość sprawia, że jest - jak mawiają piekarze - niezwykle silna. Tylko wtedy można stworzyć mąkę typu Durum, która klei się sama z siebie, bez żadnego dodatku jaj, unikalne warunki pozwalają też na produkcję mąki typu `00` (zero zero).  Wystarczy dodać wody, żeby zaczęła pracować, bez spulchniaczy, polepszaczy, wypełniaczy sojowych i wszystkiego innego, co współczesne piekarnictwo wykorzystuje, a czego nawet nie masz ochoty wiedzieć. Zakwas lub drożdże czynią z nią cuda, dlatego kuchnia włoska jest tak obfita w dietę glutenową. 

Mąka z zarodkiem ziarna pszenicy

Idąc dalej przyjrzyjmy się samemu ziarnu pszenicy, zaraz po zbiorach mamy kłosy i grona otoczone łupiną. Aby uzyskać czystą mąkę, łupinę tę usuwa się, najczęściej maszynowo, a razem z nią zarodek pszenicy, który znajduje się na samym koniuszku. To właśnie cenne jądro jest zaczątkiem nowego życia dla rośliny, niezbędnym do jej wykiełkowania. Czemu się je wyrzuca? Po pierwsze obróbka masowa nie daje możliwości jego zachowania, ponieważ jest zbyt delikatne, a po wtóre ma bardzo krótką trwałość. Mąka z zarodkiem musi być natychmiast wykorzystana, nie może być składowana miesiącami. Jednak przy obróbce manufakturowej, zachowanie pełnowartościowego produktu jest możliwe, a wypieki i produkty, które z niego wytworzymy mają zupełnie inny, unikalny charakter.

Makarony robione na matrycach z brązu

Finalnie zwróćmy uwagę na detale produkcji. Na części opakowań włoskiego makaronu znajdziemy napis "ottenuta con trafila in bronzo", co oznacza, że maszyny posiadają często już wiekowe matryce z brązu. Wytworzone na tych urządzeniach produkty mają zupełnie inny wygląd, makaron wydaje się jakby szorstki, chropowaty, o strukturze czerpanego papieru. To właśnie powoduje, że wszystkie sosy i smakołyki, którym wzbogacisz danie nie będą spływały na talerz, ale trafią za widelcem do buzi. Chropowatego makaronu wszystko lepiej się trzyma. Niech żyje tradycja, błyszcząca stal szlachetna nigdy jej nie dorówna. 

Makarony `Pasta Morelli`są po prostu doskonałe

Połączmy wszystkie składowe w jedną całość. Doskonałe zboże uprawiane w słonecznej Toskanii, powolną jego obróbkę z zachowaniem zarodka ziarna pszenicy w wiekowych młynach, rodzinną i manufakturową produkcję makaronu kontynuowaną nieprzerwanie od 1860 roku, a otrzymamy produkt klasy super premium, który znajduje uznanie na całym świecie.  Pasta Morelli to połączenie wszystkiego co najlepsze i najdoskonalsze w produkcji makaronów. Jeszcze zanim ich spróbujesz, aromat gotującej się pasty wypełni cały Twój dom, a woda w garnku zabarwi się na delikatnie zielonkawy kolor. Mówiąc szczerze perfekcja nie wymaga wyszukanych składników, możesz oczywiście zadbać o finezyjne dodatki, ale możesz też uwierzyć nam na słowo - odrobina dobrej włoskiej oliwy z oliwek i świeżo zmielony pieprz wystarczą, aby z Pasta Morelli uczynić wykwintną kolację. 

 

Polecane

 

Niniejsza strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej odwiedzając ten link.
© 1998-2025 Znak, nazwa firmy oraz obrazy i treść dokumentu są prawnie chronione i nie mogą być w żaden sposób powielane bez pisemnej zgody właściciela.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixel