Fabryka `Antico Pastificio Morelli` działająca od 1860 roku i produkująca makaron w sercu Toskanii od 5 pokoleń jest wciąż zarządzana przez rodzinę Morelli, głowę rodziny Dino Morelli i jego trzech synów: Antonio, Lucia i Marco. Sekret, który czyni makarony Morelli unikalnymi polega na produkcji z mąki zawierającej zarodek ziarna pszenicy. To jądro jest sercem żyjącego ziarna, które daje początek nowej roślinie, bogaty w aromaty i wartości odżywcze. Makarony Morelli są cały czas produkowane tradycyjnymi metodami zaczynając już od skrupulatnej selekcji najlepszych ziaren mąki semolina durum. Sam makaron jest wyrabiany powolną, tradycyjną domową techniką, a następnie powoli suszony w niskich temperaturach, a nie w szybkich suszarniach. Misją firmy Pasta Morelli jest bazowanie na wiedzy i rzemiośle, aby dostarczyć produkt niszowy dla konsumentów, którzy cenią tradycję i wysoką jakość, oczywiście z zachowaniem najnowszych standardów produkcji żywności.
Makarony Morelli są zupełnie inne
Makarony pochodzące z toskańskiej fabryki Pasta Morelli 1860 są wyjątkowym i unikalnym produktem na półce sklepowej. Sekretem jest składnik, którego nieczęsto znajdziesz w produktach spożywczych pochodzących z ziaren. Jest nim zarodek ziarna pszenicy durum, serce dające początek wzrostu przy sianiu nowej rośliny, zawierający wiele witamin, cennych minerałów i protein roślinnych. Podczas typowego procesu obróbki i mielenia zboża, zarodek ziarna jest usuwany z semoliny, aby przedłużyć trwałość mąki. Sam zarodek psuje się dość szybko, tak więc oczywistym jest, że w dzisiejszych czasach, gdzie zysk przedkładany jest nad jakość, forsuje się produkcję mniej wartościowej mąki. W firmie Pasta Morelli, która posiada własne młyny, nie dość, że bardzo ostrożnie oddziela się łupiny od ziaren, to dodatkowo powstałą mąkę wzbogaca się o utracone w obróbce mechanicznej zarodki `germe di grano duro`. Ten proces produkcji jest bardzo pracochłonny i całkowicie unikalny. Dzięki temu powstał slogan firmy `Siamo d’ un’ altra pasta`, nasz makaron jest zupełnie inny.
Najlepszy włoski makaron powstaje dzięki tradycyjnej obróbce
Przez dziesięciolecia i pokolenia manufaktura Pasta Morelli doskonaliła technikę pozyskiwania i używania mąki z zarodkiem do produkcji makaronu o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku, który podczas gotowania uwalnia przepiękny zapach barwiąc gotowaną wodę na delikatnie zielonkawy kolor. Makarony Morelli swoją jakość zawdzięczają nie tylko wyjątkowej metodzie produkcji. Dbałość o efekt końcowy zaczyna się już na etapie selekcji samych ziaren Semoliny Durum, gdzie uszkodzone lub niedoskonałe nasiona są odrzucane. Ciasto na pastę wyrabiane jest w powolnym procesie w specjalnych maszynach, a po produkcji ręcznie rozwieszane na stelażach do powolnego wysychania. W przeciwieństwie do szybkich nowoczesnych suszarni, Pasta Morelli odpoczywa przez 36 godzin w wentylowanych pomieszczeniach o temperaturze nie przekraczającej 40°C. Czyli - dokładnie jak produkuje się makaron domowymi metodami pozwalającymi na zachowanie wyjątkowy smak i wartości odżywcze produktu.
Jedna z najstarszych fabryk makaronu we Włoszech
Początki komercyjnej produkcji makaronu Morelli sięgają 1860 roku, i jak na samym początku, firma wciąż jest rodzinnym biznesem prowadzonym już przez piąte pokolenie rodziny. Choć przywiązanie do tradycji i dbałość o manufakturowy charakter są priorytetem, fabryka stosuje najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, aby uzyskać perfekcyjny produkt. Nie korzystają jednak ze złych praktyk technologicznych, czyli oferują makaron bez konserwantów, barwników, wypełniaczy i sztucznych aromatów. Efekt jest oczywisty, nie należy nikogo specjalnie do niego namawiać, ponieważ niezależnie od czasów wysoka jakość, tradycja, i prawdziwe rzemiosło zawsze się obronią i przyciągną do siebie konsumentów.
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.