Koroneiki - Grecka Oliwa z Oliwek Extra Vergine
Koroneiki uznawana jest w Grecji za królową oliw i choć uprawy tej odmiany pokrywają w dniu dzisiejszym ponad 50 procent wszystkich drzew oliwnych w całym kraju, wywodzi się ona z południowo zachodniego obszaru Krety zwanego Messinia, biorąc swoją nazwę od miasta Koroni.
Owoce Koroneiki są bardzo małe (2-3 gramy, 12-15mm długości) i choć udaje się uzyskać nawet do 20-30% wagi zbioru w postaci złotego płynu, wciąż w porównaniu z innymi popularnymi odmianami oliwek urobek jest niewielki. (3 litry oliwy z drzewa w porównaniu z 10 litrami dla innych odmian). Drobne, zielone i zielono-fioletowe owoce o podłużnym eliptycznym kształcie praktycznie nie docierają na rynek w postaci nieprzetworzonej, ponieważ samo grono wydaje się mocno gorzkie, całość upraw przeznaczana jest na tłoczenie. Skąd więc taka popularność mało produktywnej odmiany? Oczywiście tajemnica tkwi w jakości.
Gatunek ten występująca na Krecie od ponad pięciu tysięcy lat i ma delikatną charakterystykę sensoryczną. Nie jest cierpki, gorzki, czy przesadnie pikantny. Mocno wyczuwalne są nuty owocowe wraz z aromatami suszonych ziół, posmak zielonego jabłka przenika się z zapachem miodu i mięty. W świeżych tłoczeniach, kiedy w zbiorach używane są jeszcze wyłącznie zielone owoce, odkrywamy typową goryczkę cykorii i sałaty radicchio. Takie cechy czynią ją idealną do przygotowywanie potraw z surową oliwą lub dodawanie jej pod koniec gotowania czy smażenia.
Dodatkowo, odmiana Koroneiki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością polifenoli i przeciwutleniaczy i bardzo ceniona jest przy komponowaniu diety chroniącej serce oraz zmniejszające ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Przy każdej oliwie Extra Vergine zwraca się uwagę na kwasowość, im niższa wartość, tym wyższa jakość produktu. Koroneiki bez trudu utrzymuje poziom poniżej 0,3%, oczywiście znów dzięki wysokiej zawartości polifenoli.
Kolor w kieliszku degustacyjnym ma żółto-zielone tony, bez dużej zawartości chlorofilu, a wysoka klarowność czyni ją bardzo atrakcyjną w przezroczystym opakowaniu. Należy zwrócić uwagę, że doskonałe właściwości czynią z Koroneiki idealny uszlachetniacz do blendów wielu producentów oliwy, nie tylko działających w Grecji, a wyjątkowo długi okres trwałości podnosi jakość mieszanek. Pożądane cechy uczyniły ją również popularną w Australii, czy też Kalifornii (USA), gdzie nie występują żadne endemiczne odmiany drzew oliwnych.
#koroneiki #oliwa #oliwki #extravergine #extra #vergine #grecja #kreta #chania