Choć w naturze znajdziemy setki grzybów rozwijających się w glebie, to dosłownie kilka z nich jest przydatna w zastosowaniach kulinarnych. Grzyby te nazywamy truflami jadalnymi. W tym opisie skoncentrujemy się na odmianach trufli czarnej występujących w Europie, którymi są według ich łacińskich nazw Tuber melanosprum, Tuber uncinatum oraz Tuber aestivum. Zapewne spotkaliście się już z nimi pod bardziej potocznymi nazwami, czyli czarna trufla zimowa, trufla burgundzka i czarna trufla letnia.
Za każdym razem kiedy planujesz odkorkować butelkę Champagne z Francji, Cava z Hiszpanii, czy włoskiego Prosecco, chwile wybierania właściwych serów aby dobrze współgrały z bąbelkami w kieliszku należą do naszych życiowych przyjemności. To niezobowiązujące połączenie smaków nie wymaga żadnej szczególnej okazji, eleganckich kolacji czy wizyt w ekskluzywnych restauracjach. To przekąska na spokojny i rodzinny wieczór, luźne weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół, czy nawet kieliszek wina w samotności w czasie gdy chcemy kontemplować każdy łyk pieszczącego podniebienie trunku.
Makarony Morelli (Antico Pastifico Morelli) to wyjątkowa oferta produktów z Toskanii zawierających zarodki ziarna zbóż. Charakteryzują się niezrównanym aromatem i smakiem, a przede wszystkim zawierają cenne minerały i witaminy, których nie znajdziesz w tradycyjnych marketowych produktach. Fabryka `Antico Pastificio Morelli` działająca od 1860 roku wytwarza makarony od 5 pokoleń metodami rzemieślniczymi. Połączenie pasji z aktualną modą na zdrowe odżywianie spowodowało, że oferta past z zarodkami ziarna pszenicy stała się niezwykle modna i aktualna.